top of page
Vyhledat

Boss eatbrainu se vrací do Olomouce!


Maďarský neurofunkový démon Jade bezesporu patří ke stěžejním postavám celého žánru. Jako člen první generace producentů (SKC, Mindscape, Chris.SU, Matt U) ve své vlasti začal s hudební tvorbou už před 20 lety. Začátky jeho kariéry jsou spjaté s labely Citrus a Black Sun Empire, na prvně jmenovaném také v roce 2009 vydal své debutové (a doposud jediné) album “Venom”. V roce 2011 pak založil vlastní label Eatbrain, který se rychle stal středobodem neurofunkové scény. Mimo releasů od jmen jako Mefjus, Neonlight, Teddy Killerz, Zombie Cats, State Of Mind nebo Gydra se label prezentoval také vyhlášenými Eatbrain nights. Od těch domácích, v Budapešti, postupně dospěl ke štacím po celé Evropě. A festivalová pódia dobýval zase prostřednictvím showcase vystoupení pojmenovaných Eatbrain League. Během 10 let Eatbrain fanouškům neurofunku nabídnul neuvěřitelných 133 single/EP releasů a 12 elpíček. Sám Jade se v posledních letech stará především právě o chod labelu a eventy, svůj zatím poslední nadupaný singl ANGRY//NEVER BE vydal v roce 2020.


—————————————————————


Při příležitosti jeho nadcházejícího vystoupení v Sku jsme se Gábora zeptali na pár otázek.


Ahoj, doufáme, že se máš fajn. Pověz nám, jak jsi vstoupil do roku 2022 a na co se letos nejvíc těšíš.


Ahoj, díky za tu příležitost rozjet nový rok takhle! Jsem si jistý, že nemluvím jen sám za sebe, když řeknu, že se nejvíc těším na světlo na konci tohohle covid tunelu, kterým právě projíždíme. Fun fact - poslední show, kterou jsem před pandemií odehrál, byla Hoofbeats night v Sklubu. Takže je to skvělý pocit mít možnost se tam zase vrátit!


Poslední roky vždy platilo, že na Eatbrainu vycházela jedna velká VA kompilace a taky jedno sólové album. Dočkáme se jich i letos, a pokud ano, můžeš nám prozradit víc o umělcích, kterých se to týká?


Čtvrtá edice naší série kompilací Divergence vyjde na jaře. Nechci předem prozrazovat celý tracklist, takže řeknu jen to, že se zase můžete těšit na pár tracků od lidí, co s labelem spolupracují dlouhodobě, a na pár tracků od různých nováčků. Přijde mi ale vhodné zmínit jednu důležitou informaci - na kompilačce bude mít svůj debutový Eatbrain track také další člen HB family, Symplex!


Tvůj poslední sólový release se datuje do roku 2020, pracuješ teď aktuálně na něčem novém?


Pro mě jako pro producenta byl první lockdown extrémně psychicky náročný. Vím, že spousta mých kolegů se díky tomu mohla víc ponořit do práce ve studiu a tohle období jim tím pádem vlastně vyhohovalo, ale pro mě osobně je v rámci tvorby stěžejní feedback od lidí na akcích, když věci, na kterých pracuju, hraju. Chyběla mi ta energie z eventů, inspirace, kterou jsem míval, když jsem se vracel z hraní domů. Uvědomil jsem si, jaké štěstí jsem měl, že jsem mohl hrát na tolika místech, klubech, festival.


Rok 2021 už pro mě byl o něco lepší, ve studiu jsem díky tomu strávil o dost víc času než v roce 2020. Můžu tím pádem prozradit, že mám pro letošek hotový nový singl, který vyjde na Eatbrainu, taky jsme dokončili collab s MNDSCP pro jedno zatím neohlášené album, další collab mám s Jollife (Pete je jedna třetina projektu Clashtone) a taky jsem měl šanci remixovat tracky od Mean Teeth a Gydry.


Eatbrainu se dlouhodobě daří, což nám, neurofunkovým fanouškům, dělá velkou radost. Byl v průběhu těch 10 let existence labelu moment, kdy bys přemýšlel nad tím, že už to dál prostě nejde? A pokud ano, co ti pomohlo takovou krizi překonat?


Uplynulé 2 roky byly náročné i pro label, ze dne na den jsme se dostali z 20-30 Eatbrain nocí ročně na nějaké 2-3. Ale ani na vteřinu jsem nemyslel na to, že bych s tím měl seknout. Když jsem v roce 2011 s labelem začal, vnímal jsem, že je neurofunk v rámci drum & bassu dost nepopulární subžánr a celou scénu si pro sebe ukradl dubstep. A to mi přišlo jako ideální chvíle rozjet neurofunkový label… Takže fakt netuším, co by se muselo stát, abych s tím chtěl přestat.


Na závěr se nejde nezeptat - do České republiky jezdíš hrát poměrně často, co je tedy tvou nejoblíbenější místní věcí? A je podle tebe něco, co máš v ČR radši než doma?


Jednoznačně Kofola :))))))


Díky za tvůj čas a těšíme se na viděnou už v pátek!


—————————————————————

Jade ale nebude tím jediným, kdo vám v pátek naservíruje parádní set. Těšit se můžete i na další skvělé DJs. Energickou jízdu nám přiveze aktuální vítězka ankety Bass Awards 2021 v kategorii “CZ/SK DJka” Bea, ze Slezska k nám kromě ní přijedou také zástupce ostravské N.projekt crew Cyborg a vyhlášený frýdecko-místecký řezník Bones. Nouze nebude ani o domácí chábry za mixem, o pestrobarevný set se postará náš dlouholetý kamarád Mer-g a chybět nebude ani silná trojice ze sestavy HB Family - Holotrope, QO a Symplex.


Veškeré aktuální informace o blížícím se mejdanu najdete ve FB události zde a vstupenky zakoupíte v předprodeji v síti GoOut. Už teď se na vás všechny těšíme a v pátek to v Sku zase po měsíci pořádně roztopíme, co říkáte? 😈

0 komentářů
bottom of page