top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraVašek

Květnová romantika? Ne, radši pořádná jízda v Sku s ENEIem, GRAFIXem a Forbidden Society



Ruský bohatýr, skvělý producent a DJ s nezaměnitelným energetickým stylem mixu, to je ENEI. A právě on míří poslední květnovou sobotu roku 2022 do olomouckého Ska. Alex se na drum & bassové scéně pohybuje už poměrně dlouho, od prvních releasů na domácích labelech v roce 2008 se postupně začal čím dál více zapisovat do povědomí fanoušků žánru i v západní Evropě. Svým trackem “Atlantis” přispěl na kompilaci “Sick Music 2”, jeho “One Chance” si pro změnu na své legendární mix CD “Nightlife 5” vyhlédl Andy C. A pak už to šlo ráz na ráz, sáhlo po něm totiž vydavatelství Critical Music, kde od roku 2011 vydává většinu své tvorby. Kromě mnoha singlů a EPs tam má na kontě také dvě sólová alba - “Machines” a “Rituals”, na sklonku loňského roku pak ve spolupráci s label bossem Kasrou vydal minialbum “Remote Transmissions”. Právě Kasra je pak jeho nejčastějším parťákem ve studiu, pokud Alex zrovna nepracuje na sólové tvorbě. Připsal si však na konto i spolupráce s producenty jako jsou Bou, Eastcolors, Emperor, Foreign Concept či KLAX a s vokalisty jako Charli Brix, Elipsa, flowanastasia nebo Jakes. Jeho největším hitem je pak kultovní temnota “Sinking”. A zatímco v rámci tvorbě plynule osciluje od liquidu až po nabassované techy rollery, jeho sety jsou plné temné energie od řízného deepu až po špetku neurofunku, takže to bude jízda!



Dalším květnovým zahraničním hostem bude jeden z nejpopulárnějších hitmakerů současnosti, GRAFIX, reprezentující jeden z předních dnb labelů Hospital Records. Josh jen 2 dny před mejdanem vydává své debutové album “Half Life” a my se tak můžeme těšit na show plnou té nejnovější hudby. Ani on není na scéně žádným nováčkem, po sólových začátcích utvořil úspěšné producentské duo s Fredem V a společně vydali u Hospital Records hned 3 společná alba. Od roku 2018 si pak jdou každý vlastní cestou, Grafix tu svou odpálil pořádně zostra trackem “Acid Generation”. Po sérii singlů a také spolupráci s Metrikem na skladbách “Parallel” (+VIP) a “Overdrive” přišel letos čas i na jeho vlastní album. Z něj jsme zatím měli možnost slyšet tracky “Somewhere”, “Feel Alive”, “Skyline” (opět ve spolupráci s Metrikem) a čerstvou “Blast Out”. A soudě podle nich se můžeme těšit na pořádnou show plnou energických tanečních hitovek!



Kvalitní tvorbu z českých luhů a háju přijede reprezentovat jeden z nejlepších tuzemských producentů poslední let, FORBIDDEN SOCIETY. Jindra má za sebou čerstvě vydané album “No Return”, které nadále rozvíjí jeho posun v rámci tvorby od plechů směrem k temnému deepu, nechybí na něm kromě drum & bassu ani parádní 120-140 BPM věci. Jedna věc však v jeho tvorbě stále přetrvává - důkladná práce s atmosférou a zvuková unikátnost v rámci tuzemské scény. Právě proto se za posledních pár let může pyšnit například vydáním EP “Subworld” na labelu VISION, který patří legendárnímu holandskému triu Noisia, či spoluprácemi s producenty jako jsou Agressor Bunx, Audio, Emperor nebo Killbox. Čeká nás poctivá inventura železářství! A ještě před ní jsme Jindru odchytili na slovíčko.

 

Ahoj Jindro, díky, že sis na nás udělal čas. Jak se máš a na čem momentálně pracuješ?


Ahoj, mám se skvěle, děkuju za optání. Pracuju pořád na něčem, takže těžko vypíchnout něco, mám připravený collab EP na svým labelu, který dokončuju, ještě to potrvá, protože je tam víc lidí a ladíme to postupne. Mám tam svý solo tracky připravený od Drum & Bassu po 120/140 bpm věci. Nové kolekce Forbidden Wear, který pujdou ven postupně a pokud možno budou v prodeji na Beats For Love a Let It Roll festivalu. Ale hlavně je tu jeden větší projekt, o kterým zatím nesmím mluvit, protože je v procesu a ladíme detaily, tohle mi zabralo teď asi nejvíc práce, tak uvidíme, jestli to ve finále klapne.

Jsou to necelé 2 měsíce od chvíle, kdy jsi vypustil do světa nové album “No Return”. Jaké jsou tvé budoucí hudební plány? Čekají tě letos ještě nějaké releasy nebo se chystáš si trochu od vydávání odpočinout?


Rozepsal jsem se hodně v úvodu, takže všechny odpovědi, myslím, najdete tam Každopádně ještě víc a tvrději na sobě pracovat je plán, pořád je co zlepšovat, hlavně v produkci, rád bych ještě víc zaexperimentoval, jak lidi ví, jsem, co se produkce týče, v deepovych a 140 vodách, a moc mi to tam vyhovuje, i když na mě osobně mi začínají v tomto stylu některé věci znít trochu genericky, je tu ale dost lidí, který si s tím umí pohrát a přijdou vždy s něčím novým a neotřelým.

Loni jsi s FS Recs slavil 10 let existence labelu, vzhledem k situaci jsi ale musel posouvat plánované eventy na letošní rok. Máš už za sebou dva mejdany s Audiem (Fabric, Storm), před sebou label night na Beats 4 Love a ještě přeloženou oslavu 11. výročí labelu + 20. výročí klubu v ostravském Fabricu s Agressor Bunx a Emperorem. Plánuješ letos ještě nějaké další větší eventy?


Měl jsem v plánu toho udělat víc, ale myslím, že takhle to bude stačit, spíš míň, než víc. Těch akcí je teď tolik a kvalitních, že dělat toho víc by bylo zbytečný, jednou za rok Ostrava - Fabric na podzim a v létě na B4L, myslím, stačí, kdo mě bude chtít vidět a slyšet spolu s dalšíma producentama, který pozvu, ať si udělá cestu a navštíví nás. Promotéřina je dost těžká dřina plná stresu a obav, jak mi asi potvrdí všichni, co se tím zabývají - dojdou lidi / nedojdou? Zajímá je to ještě vůbec nebo už je to pasé? Můžem si to vůbec dovolit? Vím sám, kolik energie, času i peněz do toho vkládám, a doufám / věřím, že se to vše zaplatí a všichni se budou dobře bavit. Já si dělám vše sám, vyřizuju bookingy, sedím ve studiu, pracuju s grafikama na designech pro Forbidden Wear, starám se o label a ještě ta promotéřina k tomu už by bylo moc, to rád přenechám někomu, kdo se v tom vyžívá, baví ho to. Já s labelovou nocí jsem se snažil dělat vždy, abych lidem ukázal, na čem právě pracuju, jakou bych si představoval budoucnost labelu, tohle, myslím, stačí jednou za rok těm lidem sdělit.

Aktuálně jsi spustil novou limitovanou kolekci merche, která je tentokrát velmi spjatá s tvým “domácím” městem, Ostravou. Co tě na její přípravě nejvíc bavilo a co bylo naopak v celém procesu nejkomplikovanější?


Bavilo mě vymýšlet koncept toho designu, Ostrava je industriální město, plný olova, oceli, rezu, a to mě baví, chodím si občas nahrávat zvuky do Vítkovických oceláren a pak je používám v nových věcech. Nejkomplikovanější bylo sehnat toho pravýho grafika, což mi trvalo asi 3 měsíce. Nakonec mě oslovil umělec z Londýna a dali jsme to do kupy.

A na závěr ještě otázka na tělo. Během posledních pár let vyrostlo v Čechách i na Slovensku několik skvělých mladých producentů. Je tu na scéně pro tebe osobně někdo, kdo vyčnívá? Případně rovnou někdo, s kým bys chtěl do budoucna spolupracovat?


Jsou tu určitě kvalitní jména, nový jména, a zmiňoval jsem je už několikrát, v době pandemie bylo spoustu času na produkci, a je to, myslím, i vidět, některý ty věci jsou opravdu kvalitní, je to taky možná i tím, že je k dispozici Patreon, což je velká komunita spojená pod jednu platformu, kam producenti nahrávají tutoriály, sample packy a ukazujou vlastně producentům jak na to, což je skvělý a podle mě to dost lidem pomohlo, včetně mě, sám jsem se tam toho spoustu naučil. Hrozně rád bych osobně na labelu vydal někoho novýho z CZ s fresh nápadama, sem si jistej, že tu nějaký nový Mefjus nebo Buunshin pobíhá, akorát ho objevit.


Z CZ/SK mě baví Notequal, některý věci od Mepha, Slwdwn...to už jsem, myslím, párkrát takhle psal v rozhovorech, neříkám, že by ostatní CZ producenti byli špatný, ale mě jsou nejblíž tyhle jména a pár věcí od nich mám v playlistu.

 


Mimo trojici hlavních hostů nás čekají i další skvělé sety od skvělých DJs. Hoofbeats family budou na květnovém mejdanu zastupovat ďáblové ve studiu i za mixem - Symplex a label boss Qo. Jako vždy očekáváme výbušnou selekci a vibe žhavý jako květnové slunce. Z Rakouska přijede také skvělá DJka Youphoria, která nás svou selekcí zaručeně roztancuje. No a co by to bylo za olomoucký mejdan bez olomoučáku za mixem, že? Svižnou jízdu a pestrou selekci nám tedy naservírují i Fallen Gemini (Let It Roll) a WaterOne (BassElementz).


Tak na nic nečekej a kupuj vstupenky, kterých v předprodeji na GoOut zbývá již jen pár. Pro veškeré info nezapomeň sledovat FB událost a sejdeme se v sobotu 28. května vepředu vlevo u beden. Pojďme zavřít klubovou sezónu ve stylu!

0 komentářů
bottom of page